Zorgboerderij Tollebeek
Gouden afstemming met gemeente bij realisatie zorgboerderij
Alles bloeit en groeit op de nieuwe vestiging van Zorg & Woonboerderij ’t Boerenerf. De bewoners en begeleiders genieten er van rust en ruimte. In 2015 werd het “Paviljoen” geopend met 9 zorgappartementen. In 2018 opende “Op de Keileem” de deuren, een modern gebouw met 11 zorgappartementen. De realisatie van deze zorgdroom was bepaald geen peulenschil, maar K4 en de zorgondernemers toonden zich vasthoudend. Een gouden afstemming met de gemeente bood ruimte voor ondernemerschap.
Tijdelijke vergunning redt exploitatie
Het is een project van lange adem geweest. Zowel financieel als ‘bestemmingsplan technisch’ lagen er flinke hobbels op de weg. Het was al snel duidelijk dat de ombouw van de agrarische bestemming naar de functie wonen jaren in beslag zou nemen. Maar het lukte K4-architect Dirk Klaver om een tijdelijke vergunning te verkrijgen voor de zorgappartementen in de te verbouwen schuur van typisch (prefab) schokbeton. “Daarmee werd het mogelijk om de locatie geld te laten opleveren tijdens het hele project”, zegt K4-architect Dirk Klaver. “Ik heb altijd getracht te denken in termen van ‘wat kan wél’? Dat leidde tot deze gouden afstemming met de gemeente Noordoostpolder. Die was cruciaal, anders hadden we het niet gered om financieel alles rond te krijgen.”
Rekenen en tekenen
Terwijl de oude domeinschuur tijdelijk werd gebruikt als zorgcomplex gingen K4 en ‘t Boerenerf verder met tekenen en rekenen. “We onderzochten alle opties: de oude domeinschuur voor de nieuwe woongroep gebruiken, de oude boerderijwoning uitbreiden of toch een zelfstandig nieuw bouwwerk oprichten. Zowel qua kosten als functionaliteit hebben we de haalbaarheid geanalyseerd en dat leidde tot de keuze voor nieuwbouw. In de oude domeinschuur kon dagbesteding plaatsvinden en de oude woning kon ’t Boerenerf extern verhuren (toevallig is dat een beheerder van het terrein geworden). In 2018 was het bestemmingsplan definitief en begon de nieuwbouw.
Daglicht belangrijk bij woonvormen in de zorg
Het resultaat mag er zijn. Bijzonder is de bijna parkachtige opzet van de tuin (de hovenier heeft er echt iets moois van gemaakt), omgeven door een heel open huisvesting. De nieuwbouw op het erf is bijvoorbeeld heel noord-zuid gepositioneerd. Vanuit de gezamenlijke huiskamer kijk je hierdoor aan de westkant onder de boomsingel door het land op kijkt. Aan de oostkant, vanonder een glazen dak, hebben de bewoners een prachtig zicht op de tuin en de rest van het erf. Deze opzet maakt dat er veel daglicht binnenkomt. Dat is belangrijk bij woonvormen in de zorg. Oudere bewoners kunnen immers steeds minder goed zien en daglicht draagt bij aan de beleving van de ruimte. Vooral voor de algemene ruimtes is dat van belang, want bewoners zijn relatief weinig op hun kamer.
Karakter en inrichting
De nieuwbouw zelf heeft een agrarisch karakter maar kreeg een frisse uitstraling mee zodat het meer is dan een boerenschuur. Met houten bekleding en de eenvoudige hoofdvorm hebben we een herkenbaar gebouw neergezet. De boerenschuur is in de typologie nog herkenbaar, met in het midden de deeldeuren. Daar is de verblijfsruimte met zithoek, ontmoetingsgroep en woonkeuken. De ruimte is zeer transparant en je kunt kijken tot in de nok.
In de gerenoveerde domeinschuur zijn nu de 8 bewonerskamers met badkamers gerealiseerd. Het bedrijfskantoor in de kop van de schuur is tot huiskamer verworden. De ruimtes daarboven zijn kantoren voor het personeel en in de schuur zelf vindt de dagbesteding plaats